Astma

Ordet astma kommer fra græsk og betyder åndenød.

Astma er en af de mere alvorlige allergiske sygdomme. Den er hyppig, kronisk, rammer tit børn og unge og kræver lang behandling. Man kan i sjældne tilfælde dø af astma.

Det typiske ved sygdommen er, at man er sart i luftvejene og derfor reagerer på ting i omgivelserne, som ikke generer andre. Det er ikke alle med astma, der har allergi, men alle med astma har følsomme luftveje.

Forekomst og sygdomsforløb

Astma er en hyppig sygdom, og man regner med, at den rammer omkring 5-10% af befolkningen. Den er kronisk og kan starte i alle aldre, dog som regel i barndommen. Hos halvdelen, forsvinder symptomerne i puberteten. Hos en tredjedel kommer de igen - hos nogle vil sygdommen vare hele livet. Flere og flere får astma.

Symptomerne hos den enkelte varierer i løbet af dagen, i løbet af året og i løbet af livet.

Symptomer

Astma kommer i anfald. Vejrtrækningen bliver pibende, man hoster - evt. med hvidligt opspyt - og får åndenød. Det kan trykke for brystet. Mange vågner om natten eller tidligt om morgenen, fordi de hoster og har svært ved at trække vejret. Nogle gange er hoste det eneste symptom, især hos mindre børn.

Hvis du prøver at trække vejret gennem et sugerør, får du en fornemmelse af, hvordan det er at have astma. Hvis man løber eller anstrenger sig, bliver det endnu sværere at trække vejret gennem sugerøret.

Nogle oplever kun ganske få astma-anfald, andre får anfald flere gange om dagen. Et astma-anfald er ikke altid lige alvorligt. Nogle vil kun opleve at blive lidt ekstra forpustede ved anstrengelse. Andre vil have så meget besvær med deres vejrtrækning, at de har svært ved at få luft, selv ved den mindste aktivitet - måske selv, når de er i ro.

Hvis der er tale om et let anfald, vil det presse lidt for brystet, og vejrtrækningen bliver pibende. Anfaldet kan gå over af sig selv eller efter brug af medicin.

Hvis der er tale om et svært anfald, kan det blive nødvendigt med besøg på skadestuen eller indlæggelse.