Behandling

Hvis astmaen skyldes allergi, må man prøve at sanere (fjerne) de stoffer, som giver symptomer.

Man kan ikke altid helt fjerne det allergi-fremkaldende stof, allergenet. Så benyttes medicin, evt. i kombination med immunterapi (vaccination), hvor kroppen vænnes til at kunne tåle allergenet. Det er dog kun få allergener, der kan vaccineres med: pollen, visse dyrehår og husstøvmider.

Medicinsk behandling

Hvilken medicin, man skal tage, og hvor meget, afhænger af symptomerne og lunge-funktionen. Medicinen skal virke i lungerne. De fleste typer findes som pulver eller spray og skal inhaleres. I specielle tilfælde bruges en elektrisk forstøver. Det er vigtigt at lære den rigtige teknik - ellers kommer der ikke tilstrækkelig medicin ned i lungerne.

Den vigtigste medicin kan inddeles i 3 grupper:

  • den bronkie-udvidende, som får muskelcellerne i luftvejene til at slappe af og dermed udvider luftrørene (i fagsprog kaldet beta-2-stimulatorer)
  • den betændelses-hæmmende, som modvirker den betændelses-lignende tilstand, der er i slimhinden i luftvejene (binyrebarkhormon eller i fagsprog kaldet steroider)
  • leukotrien-hæmmere, som hæmmer effekten af nogle af de stoffer (mediatorer/leukotriener) der frigives fra cellerne under et astma-anfald, og som giver forsnævring af bronkierne, slimproduktion og hoste.

Den bronkie-udvidende medicin kan tages både efter behov og forebyggende, og de øvrige tages forebyggende, fordi de virker langsommere.

Nogle typer bronkie-udvidende medicin virker kun i få timer, mens andet holder op til et halvt døgn. Der findes pulver og spray, som indeholder blandinger af bronkie-udvidende og betændelses-hæmmende medicin.

For at behandlingen skal være bedst mulig, er det vigtigt, at læge og patient har et godt samarbejde.