Allergileksikon
Et opslagsværk fra Dansk AllergiCenter, Region Hovedstaden

Graviditet

Gravid mave

Allergi og graviditet

Det er meget forskelligt fra kvinde til kvinde, hvordan deres allergiske symptomer ændrer sig, når de er gravide. Hvis man har astma, vil 1/3 få det bedre under graviditet, 1/3 værre og 1/3 vil ikke mærke nogen ændring.

Astma kan være en alvorlig sygdom, som kræver langvarig medicinsk behandling. Derfor er der mange astmatikere, som bliver utrygge, når de er gravide, fordi de ikke ønsker, at barnet skal påvirkes af medicin. Der er dog ingen undersøgelser, der har vist, at astma-medicin er skadeligt for fosteret. Tværtimod, er det mere skadeligt for både mor og barn, hvis hun får astma-anfald. Under et svært anfald kommer der ikke så meget ilt over i moderens blod, og fosteret får ilt fra hendes blod gennem moderkagen.

Under graviditeten bør astmaen kontrolleres, f.eks hjemme med peak-flowmeter og lungefunktions-målinger hos lægen. Hvis der er optræk til et svært anfald, skal moderen indlægges. Hvis man har meget svær astma, kan lægerne overveje kejsersnit.

Det er vigtigt at amme sit barn de første 4 til 6 måneder. På den måde er man med til at nedsætte risikoen for, at barnet får allergi for komælk og børne-eksem. Under amningen skal man fortsætte med sin normale medicinske behandling og spise sin normale mad. Det giver ikke nogle problemer for barnet.

Læs mere om: