Allergileksikon
Et opslagsværk fra Dansk AllergiCenter, Region Hovedstaden

Mere om ikke-allergiske reaktioner

Hvor man i dag ved rimeligt meget om allergener og deres rolle, er der desværre mindre viden om de faktorer, som udløser den ikke-IgE-fremkaldte reaktion. Man ved dog, at visse lægemidler og kemiske stoffer kan være ansvarlige for reaktionerne.

Ikke-allergisk betinget frigivelse af histamin fra mastceller.

Ved type I-allergi frigiver mastcellerne histamin efter reaktion mellem IgE og allergen på overfladen. Mastcellen kan dog også frigive histamin og andre stoffer, uden forudgående påvirkning af immun-systemet.

Et af de stoffer, der kan gå direkte ind og påvirke mastcellen til at frigive histamin, er acetylsalicylsyre (smertestillende middel, f.eks. i Magnyl) og tilsvarende medikamenter (f.eks. visse gigtmidler). Overfølsomhed over for acetylsalicylsyre er heldigvis sjælden.

Enkelte farve- og tilsætningsstoffer kan også gå ind og påvirke mastcellen direkte og en stor del af fødevare-intoleransen mener man, skyldes dette. Det samme kan visse kemikalier, bestanddele af madvarer, planter m.m.

På samme måde kan mastcellen frigive histamin ved “fysiske” påvirkninger, såsom kulde, tryk, mekanisk irritation og udtrætning. Det er meget forskelligt, hvornår og hvordan den enkelte reagerer.

Afhængig af hvor i kroppen mastcellen påvirkes, vil symptomerne vise sig som astmahøfebernældefebermave/tarm-gener eller fald i blodtrykket.

Påvirkning af det autonome nervesystem.

Forskellige faktorer, som anstrengelsetobaksrøgstærke duftekemikalier og gasser og pludselige temperaturskift kan hos nogle personer udløse astma/astmalignende symptomer. Det skyldes ikke en allergisk reaktion, men at disse faktorer udløser en refleks (en automatisk reaktion), der giver sammentrækninger af de glatte muskler i bronkierne. Disse sammentrækninger er styret af det autonome nervesystem, og er derfor ikke under viljens herredømme.

Toksisk eksem – nedbrydning af overfladeepitel.

Vores hud er beskyttet af et naturligt fedtlag. Ved gentagne påvirkninger af f.eks. rengøringsmidler, vand, sæber etc. nedbrydes denne beskyttende overflade, og huden bliver tør og sprækket. Eksem, der har disse årsager, kaldes toksisk eksem, og har ikke noget med allergi at gøre.