Allergileksikon
Et opslagsværk fra Dansk AllergiCenter, Region Hovedstaden

Undgå allergi for dyr

Det er stærkt omdiskuteret, hvor stor en rolle det spiller, at man som helt lille har dyr med pels i hjemmet. Men det er sikkert, at hvis man har én slags allergi f.eks. for pollen, er der en forhøjet risiko for, at der også kommer allergi mod et dyr, som man får hjemme. Har man i forvejen allergi mod et dyr, f.eks. kat, er risikoen ekstra stor, hvis man får et andet dyr. Det gælder også, hvis man har allergi-antistoffer (i blodprøve eller ved priktest) for det dyr, man har tænkt sig at anskaffe.

Har man haft et dyr hjemme, som man er blevet allergisk for, kan der gå flere måneder, før der er så få allergener tilbage, at de ikke mærkes. Er der gulvtæpper eller polstrede møbler, hvor dyret har været, kan det være nødvendigt helt at fjerne eller udskifte dem.

Gæster bør ikke tage deres dyr med, når de besøger nogen med allergi for samme slags dyr. Dyrene vil efterlade hår og skæl, der kan give allergi længe efter, at dyrene er væk igen.

Besøger man et hjem, hvor der er et dyr, man er allergisk for, skal man holde sig på afstand og helst ikke klappe dyret. Hvis det ikke kan undgås, er det klogt at vaske hænder, inden man får gnedet sig i øjnene.

Ved svær allergi, f.eks. for hest, kan det være nødvendigt, at børn eller andre familiemedlemmer, der rider, skifter tøj, inden de kommer hjem. Ridetøjet skal så vaskes for sig selv.

Børn med svær allergi for dyr, kan også have problemer med at sidde ved siden af kammerater, som har dyr hjemme. De vil medbringe allergener på deres tøj.