Allergileksikon
Et opslagsværk fra Dansk AllergiCenter, Region Hovedstaden

Undgå allergi for pollen

Man kan ikke gøre meget for at forebygge det at få allergi for pollen, men man kan gøre en del for at undgå, at man mærker allergien – eller får mange problemer.

I det daglige kan man ikke undgå kontakt med pollen, men det gælder om at undgå store mængder. Så kan man klare sig med mindre medicin.

Når der er mange pollen i luften, skal man ikke lufte ud i dagtimerne, men først om aftenen eller omkring solopgang.

Højt græs blomstrer mere end lavt. Hvis det holdes nede og slås jævnligt, vil antallet af pollen mindskes. Når der slås græs, sendes pollen og græssaft op i luften, så har man allergi for græspollen, bør man holde sig på afstand – særligt når der i forvejen er mange pollen i luften.

Det kan nogle gange være en hjælp at bære solbriller. Det kan mindske antallet af pollen, der lander i øjnene, hvis det blæser eller man cykler.

Hvis man har allergi for gråbynke, kan man også reagere på blomster som krysantemum og asters, og det er derfor en dårlig idé at have dem inden døre.

Ved svær allergi for pollen kan det være en hjælp at planlægge sin ferie, så man undgår pollensæsonen på det sted, man gerne vil hen – eller omvendt vælger et sted med få pollen på det tidspunkt, hvor man har ferie. I Sydeuropa kommer pollen som regel tidligere end i Danmark.