Allergileksikon
Et opslagsværk fra Dansk AllergiCenter, Region Hovedstaden

Møbler og inventar

Gulvtæpper har lådne overflader, som samler støv. Støv indeholder allergener. Hver gang man går på tæppet, hvirvles støvet op. Det samme sker, når man støvsuger.

Polstrede møbler samler også støv. Selv om man støvsuger grundigt, kan man ikke fjerne alle allergener. Husstøvmider kan trives fint i polstrede møbler.

Gardiner kan også samle støv, selv om det er mindre end gulvtæpper. Det er en fordel, hvis gardinerne vaskes af og til. Persienner kan både støvsuges og vaskes af.

Åbne reoler med bøger, legetøj og nipsgenstande samler støv og er ofte besværlige at gøre rene. Man gør det nemmere for sig selv, når man har lukkede skabe.

Potteplanter skal vandes og ofte er jorden fugtig i så lang tid, at der kommer mug (skimmelsvamp). Mange potteplanter f.eks. i soveværelset kan øge luftfugtigheden og på den måde også risikoen for husstøvmider i sengen.

Brændeovn, kakkelovn og pejs er ildsteder, som afgiver sod og andre forbrændingsprodukter. Det samme gælder stearinlys. Det kan være generende for luftvejene.

Hvis en seng har stået et fugtigt sted, vil der være mange støvmider i både madras, dyne og pude, efter blot få år. I en almindelig bolig uden særlige fugtproblemer regner man med, at der allerede efter 4 år vil være mider nok til at give symptomer hos 50%, hvis man er allergisk. Det spiller ikke nogen rolle for miderne, om det er en skum- eller springmadras. Dyner, puder og rullemadrasser, der kan (og bliver) vasket, må foretrækkes.

I sovedyret kan der være husstøvmider og rester af mider. Hvis man lægger sovedyret i fryseren, vil miderne dø, men der vil stadig være stumper af mider, som kan give allergiske reaktioner. De fjernes ved vask.