Allergileksikon
Et opslagsværk fra Dansk AllergiCenter, Region Hovedstaden

Skolen

I skolen kan man få allergi over for de samme ting som hjemme. Selv om der f.eks. ikke er dyr i skolen, kan man alligevel godt få problemer, fordi allergenerne kan sidde i tøjet hos kammerater, der har dyr derhjemme. Det er dog sjældent, der er allergener fra husstøvmider af betydning.

Det er vigtigt at lærer og kammerater ved, at eleven har allergi/astma. Læreren kan tage hensyn og måske huske på medicinen. Kammeraterne vil bedre kunne forstå, hvorfor astmatikeren nogle gange bliver meget forpustet, og at eksem ikke smitter.

Klasselokalet

Tavlekridt kan give kridtstøv, som kan genere luftvejene. Pennene til white-boards, der mange steder har afløst tavlekridtet, lugter kraftigt og kan irritere slimhinderne.

Overtøjet skal ud i garderoben. Der kan sidde pollen og dyreallergener i tøjet, og tøjet kan være vådt og afgive fugt til lokalet, så indeklimaet bliver dårligt.

Sløjd

Når man saver, sliber og pudser med sandpapir, kommer der meget støvStærke lugte fra lak, lim, maling og spånplader kan også være generende, også selv om de kun er tilladt på vandbasis.

Fysik og kemi

Der er skrappe sikkerhedsregler for fysik- og kemiforsøg, så de mange kemikalier giver som regel ikke problemer for allergikere. Alle lokaler er indrettet med udluftning og stinkskab, men alligevel kan nogle kemikalier afgive stærk lugt og især klor og svovl kan irritere sarte slimhinder. Nogle forsøg kan give kraftig røg.

Formning

Stærke lugte fra maling, lak og lim kan være irriterende for luftvejene.

Håndarbejde

Garn og stoffer støver og kan være farvet eller behandlet med kemikalier.

Hjemkundskab

Mad- og stegeos kan genere sarte luftveje. Madallergi kan være et problem.

Gymnastik

Idræt er vigtig, også for allergikere. Den største risiko for astmatikere, er at fysisk anstrengelse kan udløse anfald.

Det er vigtigt at finde ud af, hvilket aktivitetsniveau der skal overskrides for at udløse et anfald og inden gymnastiktimen at tage forebyggende medicin. Udendørs gymnastik kan i sæsonen være et problem for pollenallergikere, hvis de ikke er ordentligt behandlet. I mange bade- og omklædningsrum kan der være fugtigt og derfor kan der komme mug og svamp.

Både lærer og elev kan gøre noget for, at gymnastiktimen bliver god:

Læreren

  • kan minde eleven om at tage den forebyggende medicin, inden timen begynder.
  • skal sørge for en god opvarmning.

Eleven med allergi/astma

  • skal huske sin behandling.
  • skal altid varme op og selv sætte tempoet.
  • skal undgå et træne i for kold luft. Nogle gange kan et tørklæde eller en rullekrave være nok til at hindre, at den luft, der indåndes, er for kold.

Svømning

Svømning er en af de bedste motionsformer for astmatikere. Det er de færreste, der får anfald pga. anstrengelse i svømmehallen. Man får ikke allergi af klor, men de fleste, også ikke-allergikere, bliver irriteret i øjne og slimhinder af klorvand. Her kan et par svømmebriller hjælpe. Har man eksem, er det en god idé at bruge sin egen sæbe og smøre huden grundigt efter bad. Vandet kan ved eksem være så udtørrende, at svømmehallen må opgives, i hvert fald i perioder.

Kantinen

Nogle elever får mad på skolen, og på flere skoler er der frugtbod. Enkelte elever er overfølsomme over for mad, og det er vigtigt, de kan få at vide, hvad maden indeholder, så de kan undgå at spise det, de ikke kan tåle.

Lejrskoler og ekskursioner

På lejrskoler og ekskursioner kan man møde mange ting, som kan fremkalde allergi. Det er vigtigt at huske sin medicin, også den forbyggende.

Erhvervspraktik

Visse erhverv kan give allergi. Skolens erhvervsvejleder kan hjælpe med at undersøge risikoen ved de enkelte jobs.

Læs mere om: