Allergileksikon
Et opslagsværk fra Dansk AllergiCenter, Region Hovedstaden

Krydsreaktioner

Allergenerne i pollen og allergenerne i frugter, nødder og grøntsager ligner hinanden så meget, at immunsystemet ikke kan kende forskel. F.eks. får mere end 50% af birkepollen-allergikere kløe i ganen, når de spiser hasselnødder.

Liste over hvilke frugter, grøntsager mm. der oftest giver krydsreaktioner.

BirkGræsGråbynke
Frugter
blomme
fersken
kirsebær
kiwi
nektarin
pære
æble (specielt grønne)
ærter
Grøntsager

gulerod
jordnød/peanut
kartoffel
selleri
tomat
Nødder
cashew-nød
hasselnød
mandel
paranød
valnød
Frugter
appelsin
melon
tomat
Grøntsager

bønner
kikærter
linser
ærter
peanuts
soja
Frugter
banan
melon
Grøntsager mm

bleg-selleri
grøn peber
knold-selleri
pastinak
persille
purløg
visse krydder-snapse
vermouth
solsikkefrø
kamille