Allergileksikon
Et opslagsværk fra Dansk AllergiCenter, Region Hovedstaden

Behandling

Hvis astmaen skyldes allergi, må man prøve at sanere (fjerne) de stoffer, som giver symptomer.

Man kan ikke altid helt fjerne det allergi-fremkaldende stof, allergenet. Så benyttes medicin, evt. i kombination med immunterapi (vaccination), hvor kroppen vænnes til at kunne tåle allergenet. Det er dog kun få allergener, der kan vaccineres med: pollen, visse dyrehår og husstøvmider.

Medicinsk behandling

Hvilken medicin, man skal tage, og hvor meget, afhænger af symptomerne og lunge-funktionen. Medicinen skal virke i lungerne. De fleste typer findes som pulver eller spray og skal inhaleres. I specielle tilfælde bruges en elektrisk forstøver. Det er vigtigt at lære den rigtige teknik – ellers kommer der ikke tilstrækkelig medicin ned i lungerne.

Den vigtigste medicin kan inddeles i 4 grupper:

  • den bronkie-udvidende, som får muskelcellerne i luftvejene til at slappe af og dermed udvider luftrørene (i fagsprog kaldet beta-2-stimulatorer).
  • den betændelses-hæmmende, som modvirker den betændelses-lignende tilstand, der er i slimhinden i luftvejene (binyrebarkhormon eller i fagsprog kaldet steroider).
  • leukotrien-hæmmere, som hæmmer effekten af nogle af de stoffer (mediatorer/leukotriener) der frigives fra cellerne under et astma-anfald, og som giver forsnævring af bronkierne, slimproduktion og hoste.
  • biologisk behandling, en ny behandling med kunstigt fremstillede antistoffer. Den kræver regelmæssige indsprøjtninger og bruges kun ved meget vær astma.

Den bronkie-udvidende medicin kan tages både efter behov og forebyggende, og de øvrige tages forebyggende, fordi de virker langsommere.

Nogle typer bronkie-udvidende medicin virker kun i få timer, mens andre holder i op til et halvt døgn. Der findes pulver og spray, som indeholder blandinger af bronkie-udvidende og betændelses-hæmmende medicin.

For at behandlingen skal være bedst mulig, er det vigtigt, at læge og patient har et godt samarbejde.