Allergileksikon
Et opslagsværk fra Dansk AllergiCenter, Region Hovedstaden

Forebyggelse

Når man har astma, er det nødvendigt at kende så meget til sygdommen som muligt – hvad kan give anfald, hvordan og hvor meget medicin skal man tage, og hvordan måler man selv sin lungefunktion.

Forebyggelse af anfald

Man bør undgå støv- og røgfyldte lokaler, og selvfølgelig skal man ikke selv ryge. For at forhindre anfald, når man dyrker motion, kan man interval-træne og sørge for god opvarmning. I nogle tilfælde kan man have glæde af at tage sin medicin (den bronkie-udvidende) før sport.

Hvis man har allergi, må man, evt. sammen med lægen, finde ud af, hvad det er, man reagerer på og så tage sine forholdsregler.

Når et astma-anfald er på vej, bør man straks tage sin medicin (bronkie-udvidende) for at forhindre, at det bliver værre.

Lungefunktions-måling

Det er vigtigt for en astmatiker at kende sin lungefunktion, både hvordan den er under normale omstændigheder, og når astmaen giver symptomer. Lunge-funktionen måles hjemme med et peak-flowmeter. Det er en god idé i perioder at måle sit peak-flow morgen og aften. Nogle gange kommer der et fald i værdierne, inden man bemærker symptomerne, og så er det fornuftigt at tage mere medicin. Falder værdierne meget, er det nødvendigt at søge læge, evt. skadestue.

Forebyggende medicin

For at undgå inflammation (betændelses-tilstand) i lungerne, vil de fleste astmatikere have brug for forebyggende medicin.