Allergileksikon
Et opslagsværk fra Dansk AllergiCenter, Region Hovedstaden

Høfeber

Allergi

Hvis næsen løber, øjnene klør, og der nyses i et væk, så har man sandsynligvis høfeber (allergisk snue).

Hvis det skal være helt korrekt, er det kun allergi over for pollen, der hedder høfeber – hvis der er symptomer hele året, hedder det helårs-snue. I daglig tale kalder folk også helårs-snue for høfeber.

På lægesprog hedder høfeber rhinitis (rhino betyder næse og –itis betyder betændelses-tilstand).

Forekomst og sygdomsforløb

Høfeber og helårs-snue er de mest almindelige allergier. Omkring 10-20% har eller har haft høfeber over for pollen og 5-10% har symptomer hele året.

Høfeber (over for pollen) ses oftest i alderen 5-45 år med den største forekomst hos unge i 15-20 års alderen. Små børn får sjældent høfeber. Sygdommen begynder som regel først efter 5-års alderen og er dobbelt så hyppig hos drenge som hos piger.

Som regel bliver symptomerne værre år for år i starten. På et tidspunkt stopper udviklingen, og allergien holder sig på nogenlunde samme niveau i en årrække. Hos midaldrende og ældre kan der ske en bedring.

Har man høfeber over for én slags pollen, er der en øget risiko for, at man også vil komme til at reagere på andre pollen-typer eller helt andre ting som dyr eller husstøvmider.

Helårs-snue ses i alle aldersgrupper.

Symptomer

Når man har høfeber eller helårs-snue, er det slimhinderne i næse og øjne, som overreagerer (er hyperreaktive). De første gange symptomerne optræder, forveksles de ofte med almindelig forkølelse, men ved høfeber er sekretet fra næsen klart eller hvidligt, hvor det ved forkølelse ofte bliver gult/grønt.

De almindeligste symptomer er irritation, kløe, nysen og vandigt sekret fra næsen, som både kan være tilstoppet og løbe. Øjnene klør (især ved høfeber), løber i vand og bliver røde. Der kan forekomme hævelser omkring øjnene, og det kan føles, som om der er kommet sand i øjnene. I sværere tilfælde har man en fornemmelse af feber (men temperaturen er normal). Der kan også komme astma med besværet, hvæsende vejrtrækning og hoste.

Næsten alle, der har høfeber over for pollen, får kløe i munden, når de spiser forskellige frugter og grøntsager. Det kaldes krydsreaktion og skyldes, at disse fødevarer indeholder det samme som pollen. Forskellige fødevarer svarer til forskellige pollen.

Høfeber og helårs-snue er ikke livstruende sygdomme, men kan være meget generende – også fordi de er så langvarige. En stoppet næse giver træthed, oplagthed og måske også hovedpine.