Allergileksikon
Et opslagsværk fra Dansk AllergiCenter, Region Hovedstaden

Insektallergi

Alle mennesker kan mærke, når de bliver stukket af en bi eller hveps. Det smerter, svier og hæver som regel. Det er ikke farligt (medmindre man bliver stukket i munden eller halsen, så luftrøret lukkes til). Hos et lille antal mennesker bliver reaktionerne dog meget voldsomme – de reagerer allergisk.

Bier og hvepse stikker kun mennesker, når de vil forsvare sig. På bagkroppen har de en brod og når de stikker, pumpes der gift fra en kirtel gennem brodden og ind i huden. Det er denne gift, insekt-allergikere reagerer på.

Forekomst og sygdomsforløb

I Danmark har mindre end 1% allergi over for bi- eller hvepsegift. Reaktionerne ved insektallergi kan have alle grader, lige fra store hævelser til et allergisk shock. I Danmark er der hvert år 1-2 dødsfald efter insektstik.

Har man én gang reageret voldsomt på et bi- eller hvepsestik, er der 50% risiko for, at man igen vil reagere på samme måde eller kraftigere efter et nyt stik.

Symptomer

Man tale om store lokale reaktioner, hvis der kommer hævelse på mere end 10 cm i diameter, som holder sig i mere end et døgn. Har man haft en sådan reaktion, er der stor risiko for, at man får en tilsvarende, næste gang man bliver stukket af samme slags insekt. En stor lokal reaktion er dog ikke farlig, medmindre man bliver stukket i munden eller på halsen.

Tegn på mere alvorlig allergi er utilpashed, kløe og udslæt på steder, hvor man ikke er stukket, svimmelhed, åndenød, hjertebanken eller besvimelse.