Allergileksikon
Et opslagsværk fra Dansk AllergiCenter, Region Hovedstaden

Medicinallergi

Stort set al medicin kan have bivirkninger. Er man uheldig og får en bivirkning, giver den dog ofte kun mindre problemer, når medicinen tages i almindelige mængder.

Mere alvorlige symptomer kan skyldes allergiske reaktioneranden overfølsomhed eller forgiftninger.

Forgiftninger kan skyldes, at man får for meget medicin, eller at man tager flere slags medicin samtidig. Noget medicin kan øge virkningen af anden medicin, eller kan gøre, at den anden medicin ophobes i kroppen, fordi den ikke bliver nedbrudt eller udskilt.

Forekomst

Medicinallergi er sjælden. Mange tror, de er overfølsomme f.eks. for penicillin, men kun nogle få procent har rent faktisk allergi.

Symptomer

Den mest almindelige form for medicinallergi er udslæt. Små knopper eller pletter, der kan klø lidt, som ved børnesygdomme, kan både skyldes medicin og infektioner med virus. Den slags udslæt er fredelige og kan komme både under og lige efter en behandling. Nældefeber med plamager er mere ubehagelig, både fordi der er kraftig kløe, og fordi reaktionen kan udvikle sig til allergisk shock. Det sker dog sjældent. Besvær med vejrtrækningen kan også være et forvarsel om kraftigere reaktioner.

Andre (sjældne og mere alvorlige) reaktioner udvikler sig som regel langsommere. Der kan komme voldsomt udslæt med rødme evt. blærer og afskalning af store områder af huden. Nyrer, lever og lunger kan påvirkes. I knoglemarven kan der komme mangel på de røde og hvide blodceller eller blodplader. Det kan give blodmangel og måske blødninger.