Allergileksikon
Et opslagsværk fra Dansk AllergiCenter, Region Hovedstaden

Nældefeber

Nældefeber, eller urticaria, som det hedder i lægesprog, er opkaldt efter brændenælden. Det skyldes, at udslættet ligner det, man får, når man rører ved en brændenælde.

Forekomst og sygdomsforløb

En femtedel af alle får på et eller andet tidspunkt i løbet af deres liv nældefeber. De fleste får det kun en enkelt gang, men udslættet kan hos nogle komme og gå over en længere periode (flere år).

Symptomer

Nældefeber er kløende hævelser i huden. Hævelserne kan være røde, men er ofte blege med rødme omkring. De kan være fra få millimeter til mere end 10 cm. i diameter. Ofte er de flade med en lidt uregelmæssig form.

Symptomerne kommer hurtigt, og den enkelte hævelse kan vare fra nogle få minutter til flere timer. De kan flytte sig rundt på kroppen. Varer udslættet mere end 6 uger, taler man om kronisk nældefeber.

Angioødem

Angioødem er større og kraftigere hævelser, der ligger dybere i huden eller slimhinderne. De opstår ofte omkring øjne og mund eller på tungen. Øjnene lukker til, og læberne bliver store og tykke. Det klør sædvanligvis ikke, men er alligevel ubehageligt. Hævelser ved angioødem holder sig længere end hævelser ved nældefeber. De er sjældent røde.

Man kan have nældefeber og angioødem samtidig, eller de kan optræde hver for sig.