Allergileksikon
Et opslagsværk fra Dansk AllergiCenter, Region Hovedstaden

Priktest

Med en priktest kan man på en hurtig måde undersøge, om en person har allergi-antistoffer over for allergener. Det kan både være allergener i luften, f.eks. fra pollen, pelsdyr eller husstøvmider og allergener i mad, f.eks. mælk.

Man bruger opløsninger af små mængder allergen, hvor man præcis ved, hvor meget og hvad der er i flasken. Man kan teste for mange forskellige stoffer, men når det gælder allergener i luften, kan man som regel nøjes med at teste med 10 forskellige. Det er birk, græs, gråbynke, hund, kat og forskellige støvmider og skimmelsvampe. Det skyldes, at allergener fra birk ligner allergener fra andre træer, og at alle græsarter ligner hinanden meget.

Ved undersøgelsen bliver der sat et stykke tape med numre på underarmen, og ud for hvert tal sættes en dråbe af opløsningen. Der sættes også en dråbe med det rene opløsningsmiddel og en dråbe med histamin, som alle mennesker reagerer på (hvis de ikke har spist antihistamin eller anden medicin, der ødelægger testen), dem bruger man til at sammenligne med.

Med en lille dims, der har en spids på 1 mm, prikkes gennem dråben ned i hudens øverste lag. Det bløder sjældent og gør ikke særlig ondt. Allergenerne i dråben trænger ned og møder hudens celler, bl.a. mastcellerne. Har man allergi-antistof f.eks. mod kat i kroppen, sidder det også på disse celler. Er der allergen fra kat i dråben, vil allergi-antistofferne ‘fange’ allergenet. Når mastcellerne mærker det, vil de frigive histamin, og så kommer der en lille, kløende hævelse inden for 10-15 minutter, der ligner reaktionen efter kontakt med en brændenælde eller et lille myggestik.

En positiv reaktion på et allergen er ikke det samme som allergi. Nogle gange kan der komme en reaktion i huden, selv om man ikke mærker symptomer på allergenet. Det kan være fordi, man skal udsættes for meget store mængder af allergenet, f.eks. meget høje pollental, før man får problemer. En positiv test kan også betyde, at man har en forøget risiko for senere at få allergi for allergenet.

Nogle mennesker reagerer med hævelser ved krads eller rids, og de vil også reagere, når der prikkes i opløsningsmidlet, selv om der ikke er allergen i. Hos de personer kan testen ikke bruges.