Krydsreaktioner

Allergenerne i pollen og allergenerne i frugter, nødder og grøntsager ligner hinanden så meget, at immunsystemet ikke kan kende forskel. F.eks får mere end 50% af birkepollen-allergikere kløe i ganen, når de spiser hasselnødder.

Liste over hvilke frugter, grøntsager mm. der oftest giver krydsreaktioner.

Birk

Græs

Gråbynke

Frugter
blomme
fersken
kirsebær
kiwi
nektarin
pære
æble (specielt grønne)
ærter

Grøntsager
gulerod
jordnød/peanut
kartoffel
selleri

tomat

Nødder
cashew-nød
hasselnød
mandel
paranød
valnød

Frugter
appelsin
melon
tomat

Grøntsager
bønner
kikærter
linser
ærter
peanuts
soja

Frugter
banan
melon

Grøntsager mm
bleg-selleri
grøn peber
knold-selleri
pastinak
persille
purløg
visse krydder-snapse
vermouth
solsikkefrø
kamille