Allergileksikon
Et opslagsværk fra Dansk AllergiCenter, Region Hovedstaden

Undersøgelser

Hvis der er mistanke om, at ens reaktioner skyldes allergi over for medicin, vil lægen spørge om, hvilke symptomer der er, hvornår de er begyndt, hvilken medicin man har taget, kosttilskud, infektioner osv.

Hvis mistanken samler sig om en bestemt medicin, vil lægen ofte anbefale, at man holder op med den, og ser om symptomerne fortsætter.

Kun ved få slags medicin er det muligt at få lavet en priktest og/eller få taget blodprøver for at påvise allergi. Hvis undersøgelserne ikke viser allergi, udelukker det ikke allergi. Hos nogen kan der nemlig være gået så lang tid, at blodprøven er blevet negativ, selv om der stadig er allergi. Hos andre skyldes reaktionen ikke selve medicinen, men noget, som medicinen er blevet nedbrudt til i kroppen. Det kan man ikke sikkert undersøge eller påvise ved priktest eller blodprøve.

Ved mildere reaktioner kan man vælge at lave en provokation for helt sikkert at udelukke allergi. Her giver man medicinen igen – evt. først i små mængder og senere en fuld dosis. Fordi der er risiko for at udløse allergi ved undersøgelsen, foretages den som regel kun på hospital eller hos speciallæge.