Allergileksikon
Et opslagsværk fra Dansk AllergiCenter, Region Hovedstaden

Fester

Det er dejligt at gå til fest, men det kan også være belastende, hvis man har allergi. Man skal tage hensyn til sin allergi og huske at tage sin medicin med. Det er ofte flere ting og forhold, der tilsammen giver symptomer.

Når man er til fest, kan ens eksem blive værre –  nogle gange måske så slemt, at man slet ikke ønsker at gå med til festen. Ofte hjælper det at smøre huden (ekstra) i nogle dage inden festen.

Når man har astma, skal man huske at tage sin hurtigt virkende medicin med til fest. Der er mange påvirkninger, som kan belaste vejrtrækningen, og det kan blive nødvendigt at tage lidt ekstra medicin.

Tobaksrøg er meget belastende for sarte luftveje og slimhinder i næse og øjne.  Foreslå vennerne, at de smutter ud og tager en smøg, frem for at du skal smutte ud og tage medicin for at kunne holde det ud.

Levende lys kan indeholde sodpartikler, som er generende for luftvejene.

Mange med allergi reagerer også på psykiske forhold. Når der er fest og mange mennesker, kan man blive usikker og nervøs. Det gælder alle, også personer uden allergi.

I deodoranter, parfume og kosmetik kan der være stoffer, som generer huden og luftvejene og kan give allergi, oftest på huden.

Hvis man er allergisk over for mad, skal man selvfølgelig være ekstra opmærksom på, hvad man spiser. Store mængder slik kan også gøre en dårlig, uden at der er tale om allergi.

Man bliver ikke mere fuld, når man drikker alkohol, fordi man er allergiker, men alkohol gør, at man lægger mindre mærke til kroppens signaler. Det generer ikke så meget, hvis vejrtrækningen bliver dårlig, og man glemmer eller er ligeglad med behandlingen. Det samme gælder for stoffer, men i en endnu mere forstærket form.

Det er ofte fysisk anstrengende at danse, og har man tendens til astma, kan det udløse anfald.