Allergileksikon
Et opslagsværk fra Dansk AllergiCenter, Region Hovedstaden

Kærester og sex

Det er dejligt at ha’ en kæreste. Hvis man vil dyrke sex med kæresten, kan det selvfølgelig sagtens lade sig gøre, selvom man har allergi. Ofte vil der være områder, hvor man er usikker.

Et godt råd er at være ærlig og fortælle, hvis der er noget, man ikke kan tåle, eller noget, der skal tages hensyn til.

I begyndelsen af et forhold, er man ofte lidt genert, og man vil meget nødig være anderledes eller “besværlig”. Hvis kæresten lige har bagt nøddekage (og den slet ikke tåles), er det svært at sige nej tak. Man kan opleve det som psykisk stress. Hvis man ikke tager det nødvendige hensyn til sin allergi, kan det forværre symptomerne.

SPØRGSMÅL

Hvad enten du selv eller kæresten har allergi eller astma, kan der være mange spørgsmål. Her er nogle svar, men er der andet, du er i tvivl om, kan du altid tale med din læge eller måske sundhedsplejersken på skolen.

Sex er “hårdt arbejde” – kan man få et anfald, mens man boller?

De fleste astmatikere kan få et astma-anfald, når de anstrenger sig. Derfor kan man også risikere at få et anfald, mens man boller. Det er en god idé at ha’ den hurtigt virkende medicin inden for rækkevidde eller tage den på forhånd. Det er lige så naturligt som at planlægge brug af kondomer.

Kan man smøre noget på for at skjule eksemet?

Fugtighedslotion kan være med til at blødgøre huden, men det vil være en god idé at fortælle, at man har allergisk eksem, og at det ikke smitter eller betyder noget.

Kan man være allergisk over for prævention?

Hvis man er allergisk over for gummi/latex, vil man reagere på kondomer, femidomer og pessarer af gummi. Det er derfor vigtigt at bruge nogen uden gummi (fås på apoteket) eller vælge andre former for prævention.

Virker P-pillen, når man tager allergi-medicin – virker fortrydelses-pillen?

Ja – til begge dele.

Kan allergi-medicin have betydning for rejsningen?

Nej.

Påvirker menstruationen allergi og omvendt?

Det er varierende fra pige til pige. Nogle oplever aldrig forskel, nogle kan have forbedring og andre forværring under forskellige faser af deres menstruations-cyklus.

Kan man blive allergisk over for bind og tamponer?

Man får almindeligvis ikke allergiske reaktioner af bind eller tamponer, men huden kan blive rød og irriteret. Det kan dog ikke udelukkes, at der kan være stoffer/kemikalier i produkterne, som kan give kontakt-eksem.

Kan man blive allergisk over for mandens sæd?

Man har i ekstremt sjældne tilfælde hørt om kvinder, der er blevet allergiske over for deres mands sæd. Langt hyppigere er det andre problemer, som blærebetændelse og svamp i skeden, der giver symptomer.