Øjet er ligesom et video-kamera. Det opfanger farvebilleder af verden og omsætter dem via syns-nerverne til elektriske signaler, som sendes til hjernen og giver et billede af, hvad vi ser.
Opbygning
Øjenbrynene forhindrer, at der løber vand ned i øjnene, vipperne holder støv væk, og hver gang vi blinker med øjenlåget, tilføres lidt væske til øjet fra tårekirtlerne. På den måde fjernes det støv, som alligevel har sat sig på bindehinden og på hornhinden foran pupillen.
Bindehinden er en slimhinde, som starter ved øjenvipperne, og beklæder det indvendige af øjenlågene og den hvide senehinde på øjet. Tårevæsken fra tårekirtlerne holder hele tiden øjets slimhinder fugtige. Væsken samles og løber ud af tårekanalerne, som er to små huller, man kan se inderst i øjenkrogen. Tårekanalerne ender inde i næsen. Herfra løber væsken ned i svælget, hvor den synkes.
Når lyset er kommet ind gennem pupillen, skal det gennem linsen. Denne virker lige som linsen i et kamera og laver et skarpt billede på øjets bagvæg – nethinden. Her sidder lysfølsomme celler, som sender signaler til hjernen, når lyset rammer dem.