Pollen-kalender

I kalenderen kan man se, hvornår der normalt er mange pollen i luften. Kalenderen viser koncentrationen for el, elm, birk, græs og gråbynke. Vejret spiller en stor rolle for, hvornår der kommer pollen, hvor længe de er der og hvor mange, der kommer. Der er forskel fra år til år.

Se den senest opdaterede pollenkalender.

Dagens pollental

For at finde ud af, hvor mange pollen der er i luften, opsættes pollenfælder. De suger luft ind og de pollen, som findes i luften, sætter sig på et klæbrigt stykke tape inde i fælden. Med et mikroskop kan man så tælle de forskellige pollen. I Danmark er der opsat pollenfælder på taget af Meteorologisk Institut i København og på taget af Viborg Sygehus. Pollentallet angiver antallet af pollen pr. kubikmeter luft.

Dagens pollental fås fra
Danmarks Meteorologiske Institut i samarbejde med Astma-Allergi Danmark. De kan også følges i aviser, radio, TV, og tekst-TV.

Selv om Danmark er et lille land, kan der være stor forskel på antallet af pollen i København og Viborg. Der er også forskel fra dag til dag og fra time til time. F.eks. er mængden af birkepollen højst midt på dagen, græspollen om eftermiddagen og bynkepollen om morgenen. Sol og varme giver højere pollental end regn.

Pollenvarsling

Ud fra dagens pollental, tidligere års målinger og vejrudsigten prøver man at forudsige hvor mange pollen, der vil komme i de kommende døgn. Der varsles i 3 niveauer: få, middel og mange.

Når der varsles få pollen, vil kun de færreste med pollenallergi få symptomer, hvorimod de fleste vil påvirkes, når der er mange pollen i luften.

Se dagens pollenvarsling.

Skal man rejse, kan man undersøge pollen i andre lande på internettet.