Blod indeholder hundredvis af forskellige stoffer. Det meste af blodet består af plasma, som er en gullig væske. Plasmaen transporterer bl.a. hormoner og nærings-stoffer rundt i kroppen og tager affaldsstoffer med tilbage. Derudover indeholder blodet celler. De røde blodceller, som transporterer ilt rundt til kroppens andre celler og de hvide blodceller, som bruges i kroppens forsvars-system. Blodpladerne er rester af celler, som klumper sig sammen og får blodet til at størkne, når man får et sår eller en rift.
De røde blodceller
Når de røde blodceller passerer de små alveoler i lungerne, mættes de med ilt. Det bindes til et stof, som hedder hæmoglobin, og der er 250 millioner af disse molekyler i hver lille røde blodcelle. Ude i kroppen, i de fine kapillærer med tynde vægge afgiver blodcellerne ilten og samler i stedet kuldioxiden op og transporterer den til lungerne, hvor den åndes ud. Ca. halvdelen af blodet er røde blodceller.
De hvide blodceller
Der er mange forskellige slags hvide blodceller. De kaldes også leukocytter eller hvide blodlegemer. De er større end de røde blodceller, og en vigtig opgave for dem er at finde bakterier og slå dem ihjel. De hvide blodceller kan ændre form og sende udløbere ud, som kan omslutte og ødelægge fremmed-stoffer. De transporteres rundt i blodet, og nogle af dem siver rundt i bindevævet og ud i huden.